Хранене при болки в стомаха

 

Акценти:

  • Силни болки в стомаха – съвети
  • Хранене при болки в стомаха
  • Какво да не ядем при болки в стомаха

За болките в стомаха е характерно, че те засилват и учестяват при смяната на сезоните. Времето с най-силни и чести болки е през ранна пролет и късна есен. Решаването на проблема се базира на комплексни мерки като здравословното хранене и регулираната диета са сред основните.

Хранене при болки в стомахаЗа да се намери решениена проблем на първо място трябва да се разбере причината. Ако честите болки в областта на стомаха са причинени от раздразнена или наранена стомашна лигавица, то тогава трябва да се помисли над храната, която приемаме. В най-общия случай трябва да се избягват храните, които стимулират синтеза на стомашен сок. В допълнение може да се добави, че трябва да се помисли за начините на приготвяне на храната. За пример може да се даде заместване на пърженето с варенето или печенето.

 Кои храни увеличават синтеза на стомашен сок?

 Ако проблемът с болките в стомаха вече е идентифициран, значи е време за следващата крачка. Списъкът с храните, с които трябва да внимавате включва месо приготвено в собствен сос, бульони, пушени меса и риби, туршии, домати, неузрели плодове, пикантни подправки, кафе, алкохол и цигари. Ако доматите или доматения сок са неизменна част от вашата трапеза, то тогава бихме препоръчали да ги белите. Сред останалите храни са кожа от пиле и риба, бобови храни и прекалено топли напитки и храни.

 Как да се храним правилно при болки в стомаха?

 Както вече казахме, храненето играе основна роля в борбата с болките в стомаха. Това, което експерите в областта препоръчват е хранене на малки порции между 5 и 6 пъти дневно. Добре е да изключвате солта поне веднъж седмично и да има най-малко 3 хранения без месо. Добре е храните да са сварени или приготвени на пара. Сладоледът и пикантните подправки не са препоръчителни.

 При болки в стомаха е добре да приемате повече храни богати на сяра. В списъка се включват чесън, лук, броколи, зеле и карфиол. Благодарение на сярата, тялото синтезира вещество, което засилва заздравителните процеси на лигавицата на стомаха. Освен сярата, тези продукти съдържат големи количества витамини. Сред дългия списък, следните витамини заслужават по-голямо внимание – А,С,К, фолиева киселина, желязо и калции. Към подходящите храни могат да се добяват и грах, зеле, спакак и марули. Добре е да се консумират редовно ярко оцветени плодове и зеленчуци. Те съдържат флавоноиди. Това са мощни антидоксанти, които стопират действието на бактериите, които предизвикват болки в стомаха причинени от ерозия на стомаха или гастрит.

Summary
Хранене при болки в стомаха
Article Name
Хранене при болки в стомаха
Description
Силни болки в стомаха. Хранене при болки в стомаха. Храни които предизвикват болки в стомаха. Храни увеличават синтеза на стомашен сок.
Author
Цветелина Стефанова